İlişkilerde ve evlilikte cinsellik oldukça önemli bir yere sahiptir. Kavramlara ve tanımlara yüklediğimiz anlamlar, bizlerin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını şekillendirir. Tanımlar noktasında ise cinselliğe yüklenilen anlam; çiftler arasında oluşabilecek problemlerin altında yatan önemli bir sebeptir. Cinselliği sadece fiziksel bir ihtiyaç olarak görmek, bu noktada oluşabilecek problemlere zemin hazırlamaktır.
Cinsellik Nedir?
Cinsellik, toplumcu kültürün sebep olduğu kültürel kodlardan en çok zarar gören kavramlardan biridir.
Cinsellik, bireyin hem kendi kendine hem de partnerine fiziksel ve duygusal olarak kendini açabilmesi, açmaya karar vermesidir. Bu yüzden tüm cinsel işlev bozuklukların temelinde; birey ya da ilişki noktasında fiziksel ya da duygusal olarak kendini açamama, cinsellik kavramının zihninde sorunlu olması yatar. Eğer ki zihninizdeki cinsellik kavramıyla partnerinizin cinsellik kavramına yüklediği anlam birbiriyle örtüşmüyorsa ilişkinizde cinsel sorunların oluşması kaçınılmazdır.
Eğer kendinizi açtığınız halde yine de cinsel yaşamınızda bir problem yaşıyorsanız, sağlıklı bir cinsel yaşam için gereken kuralların ihlali var demektir. Sağlıklı bir ilişki için bu kurallar ihmal edilmemelidir.
CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI NELERDİR?
Vajinismus,
Erken boşalma,
Sertleşme bozukluğu,
Disparoni(kadında ağrılı cinsel ilişki)
Kadın ve erkekte cinsel istek bozukluğu
Kadında uyarılma bozukluğu
Kadın ve erkekte orgazm bozukluğudur.
Toplumumuzda baş gösteren cinsel işlev bozukluklarının görülme sıklığı, daha çok cinsel bilgilendirmenin zamanında ve sağlıklı bir şekilde yapılmaması, cinsellikle ilgili yanlış bilgi ve hurafelerin yaygınlaşması, büyütülme tarzı ve cinsellikle ilgili yanlış inanışların olması nedeniyle oldukça fazladır.
CİNSELLİK HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
1. Cinsellik penis vajina birlikteliğinden ibarettir.
Cinsellik bireyin kendisini partnerine karşı hem fiziksel hem duygusal olarak açabilmesidir.
2. Sevişme cinsel birleşme demektir.
Ön sevişme olmaksızın yapılan cinsel birleşme ile sınırlı kalan cinsel eylemler kadınlarda uyarılma yetersizlikleri ve orgazm olamama sorunlarına da zemin hazırlar.
3. İlk cinsel ilişkide kan gelmezse kadın bakire değildir.
İlk gece cinsel ilişkide kan gelmemesinin kadının bakire olmadığını gösterdiği inancı zaman zaman trajik olaylara neden olabilmektedir. İlk cinsel birleşmede anatomik yapıya göre esneyip genişler ya da ince kılcal damarların çatlaması sonucu kanar. Yapılan araştırmalara göre kadınların yarıya yakın bir kısmında ilk cinsel birleşme sırasında kanama olmamaktadır. Normal şartlarda eğer jinekolojik muayenede doktor kızlık zarında herhangi bir problem görmemişse; sağlıklı ve keyifli bir cinsellik yaşadığında ağrı, acı ve kan olmaması gerekir. Normali budur aslında ama toplum, büyütülme tarzı, efsaneler vs. bunun tam aksinin normal olduğunu düşünüyor. Tabii ki sağlıklı ilişki yaşadığı halde de kan gelebilir bu durum kızlık zarının yapısıyla ilgilidir. Ayrıca, her bin kadından biri kızlık zarı olmadan doğmaktadır.
4. Erkek veya kadın sevişmeye hayır diyemez.
Sevişmeyi reddetmek eşi reddetmek anlamına gelir ile cinsel sorunu olmayan bir kişi cinsel talebe hayır diyemez varsayımlarının bir bileşeni olan bu yanlış inanış, birçok erkeğin ve kadının cinsel kimliklerine ve cinsel güçlerine zarar gelmesin diye istemedikleri halde cinsel ilişkiye girmelerine sebep olmaktadır. İsteksizce veya çatışmalı olarak başlayan bir cinsel ilişki de, doğal olarak haz verici olmamakta ya da hazzın kalitesini düşürmektedir. Bazen bu şekilde partnerinin cinsel ilişki talebini istemediği halde sürekli kabul etmek zorunda hisseden bireyler, sırf bu yüzden cinsel arzularını ve hazlarını kaybederler.
5. Cinsellik doğal bir süreçtir ve iki insan birbirini severse cinsel yaşamları iyidir.
Cinselliğin doğal bir süreç olduğu ve birbirini seven iki insanın cinsel hayatlarının her zaman iyi olduğunu savunan bu yanlış inanış, çiftler arasında birçok soruna yol açmaktadır. Bu inanışa sahip çiftler, sorun yaşadıklarında sorunu çözmekten çok var olan sorunu, birbirlerine karşı sevgilerini sınadıkları bir sınav gibi görmeye başlarlar. Oysa cinsellik, her iki taraf için de öğrenilebilen bir süreçtir.