İnsanların herhangi bir tanıma, kavrama atfettiği anlam her neyse onun getirdiği duygu, düşünce ve davranışı da o anlam çerçevesinde şekillenir. Fakat genellikle olaylara bu açıdan bakmayız, temel sebebin algılayış tarzımızın olduğunu düşünmeyiz. Sizin evlilik kavramınızla partnerinizin evlilik kavramı birbirinden oldukça farklıysa muhtemelen partnerinizle yaşadığınız sorunlarda da aynı şekilde düşünmüyorsunuz ya da hissetmiyorsunuzdur. Sizin problem olarak gördüğünüzü eşiniz problem olarak algılamıyor ya da tam tersi olarak onun problem gördüğü şey size o şekilde gelmiyordur. Bu da beraberinde anlaşılmadığınızı hissettirerek daha çok kırılmalara neden oluyor.
Bu açıdan bakıldığında aslında tanımlamalarımızı, algılarımızı değiştirdiğinizde; karşılıklı davranışlarınız, bakış açılarınız da beraberinde değişecek ve daha az çatışmaya sebep olacaktır.
Sağlıklı Evlilik Nedir?
Sağlıklı evlilik, hem ben olabilmenin hem de biz olabilmenin sınırını iyi koruyabilmektir. Yani hem kendinizi hem ötekini önemseyerek, değiştirmeden, işgal etmeden, yok saymadan bu beceriyi devam ettirebilmektir. Sınırlar ihmal edilmediği müddetçe ilişki denilen bu yapıda oldukça mutlu oluyorlar, kendilerine ait varoluşu çok iyi bir şekilde yaşıyorlar. Fakat kültürel kodlar göz önünde bulunduğunda çiftler, kendi varoluşlarını gerçekleştirmekten ziyade kendi haklarından bir vazgeçiş yoluna giriyorlar. Dolayısıyla bu yapı da bir güç ilişkisi haline geliyor ve ortada bir savaş oluyor. Bu savaşı bazen kadınlar bazen erkekler bazen de aileler kazanıyor. Böylece mağlup olan taraf kendini hiçe sayılmış hissediyor ve o evlilik sorun çıkarıyor.
İlişki Nedir?
Bir başkasıyla duygusal ve fiziksel anlamda ilişik olma halidir. İlişki dediğimiz yapıda, duygusal ve fiziksel olarak bir başkasını hem seviyor hem beğeniyor olmak gerekir. Fakat bir ilişki, bu noktaların hepsine değil de tek bir noktasına bağlı kalırsa evliliğe geçtiğinde ayrılık kaçınılmaz olacaktır. Bazen sevdiğimiz kişiyi beğendiğimizi zannedebiliriz ya da tam tersi olabilir. Gerçekle ancak evlendiğimizde karşılaşırız. Bu yüzden ilişkilerin bu noktada tanımı bizim için önemli bir yol haritasıdır. Evlilik ve çift terapisinde buna dair bilinç ve farkındalık oluşturma önemli bir noktadır. Flört döneminde partnerinizle paylaşımlarınız, onun tercihleri ve daha birçok faktör onun doğru kişi olduğuna dair gerçek bir gösterge değildir. Çünkü bu dönemde kişiler abartılmış kimlikle kendilerini gösterirler. Gerçek kimlik evlilikle mümkündür. Yine burada da ilişki sizin için ne anlama geliyor, tanımlar noktasında partnerinizle örtüşüyor musunuz, bu noktaya dikkat etmelisiniz.
Evlilik ve Çift Terapisi Nedir?
Değişmeyi ve gelişmeyi hedefleyen çiftler arasındaki yakın ilişkinin çalışıldığı psikoterapinin bir alt dalıdır. Çift terapileri oldukça rağbet gören bir daldır. Her birey ve çift farklıdır. Dolayısıyla sorunlar da farklılaşacaktır.